ANTALYA / KONYAALTI - Dr.Cahit Ünver İlkokulu

Değerler Eğitimi

Son yıllarda sıkça duyduğumuz okullarda şiddet, erken yaşta uyuşturucu bağımlılığı, gençlerde suç oranının artması vb. olaylara dair haberler insanlara şu soruları sordurmaktadır:
      Ne olacak bu gençliğin hâli?
      Ne olacak bu eğitimin hâli?
      Bir hata mı yapıyoruz?
      Aile kurumu çözülüyor mu? ...vb.
      "Çocuklara sorumluluk bilinci vermeliyiz, çevremizi koruyalım, yaşlılara yardım etmek gerekir, dürüstlük önemlidir, her şeyin başı sevgidir, başkasının hakkını almamalı...".
Bu vb. sözleri söylerken,
     —  bazılarımız değerler eğitimi,
     —  bazılarımız ahlak eğitimi,
     —  bazılarımız karakter eğitimi,
     —  bazılarımız etik eğitimini kastediyoruz.

Değer Nedir?

Değerler; Sosyal hayatı düzenler, bireyler arası bağlılığı artırır. Birlikte yaşayan insanların hangi değerleri merkez alacakları konusunda konuşmaları, fikir birliğine varmaları gerekir. Farklı değerlere sahip kişiler arasında veya kuşaklar arasında oluşan farklı değerlerden kaynaklanan çatışmalar ortaya çıkabilir. Ancak bu çatışmaları da "barışmak, uzlaşmak" gibi başka ortak evrensel değerler yardımıyla çözmek mümkündür.
Değerler; İnsanların çoğunluğu tarafından üzerinde uzlaştıkları ve paylaşılan gerçek davranış standartlarıdır.
Hayatımızda bizleri yönlendiren pek çok değer türü vardır:
      Sağlık gibi biyolojik;
      güzel-çirkin gibi estetik;
      iyi-kötü gibi ahlaki değerler;
      sevap-günah gibi dinî değerler;
      doğru-yanlış gibi mantıksal değerler.

Değerler eğitiminin amacı, çocuğun doğuştan getirdiği en iyi tarafı ortaya çıkarmak; kişiliğinin her yönüyle gelişmesini sağlamak; insani mükemmelliğe ulaşmasına yardımcı olmak; bireyi ve toplumu kötü ahlaktan korumak ve kurtarmak, bunun yanında iyi ahlakla donatmak ve devamını sağlamaktır.

Değerler eğitimi kalbe, zekâya ve iradeye hitap etmeli ve amacı iyiliği sevdirmek, tanıtmak, istetmek olmalıdır. Değerler eğitimi önce çocuğun duyarlılığına hitap etmelidir. Çünkü çocukta duygu, akıldan önce gelir. Çocuk heyecanlı olduğu zaman aklını aydınlatmak da kolaylaşır. Değerler eğitimi, irade üzerinde de etki yapmalıdır.
     —  bazılarımız değerler eğitimi,
     —  bazılarımız ahlak eğitimi,
     —  bazılarımız karakter eğitimi,
     —  bazılarımız etik eğitimini kastediyoruz.
 Bir nesneye, varlığa veya faaliyete, bireysel ve toplumsal açıdan tanınan önem ya da üstünlük demektir.

AYLAR DEĞERLER
EKİM        SORUMLULUK